Dziś zaprezentuję pyszne ciastka kokosowe, bardzo kruche i delikatne, tylko nie wiedząc czemu mój syn nazwał je właśnie KORNIKI. Niby że mu je przypominają. Ja tam podobieństwa nie widzę:)
Ale tak się już ta nazwa przyjęła, że nawet do przepiśnika wpisałam je pod tą nazwą:)
Nie byłabym sobą, gdybym nie obfotografowała przygotowań:)
Są naprawdę kruche i świetnie pasują do mleka!
Przepis bardzo prosty:
- 200 g schłodzonego masła dobrej jakości
- 300 g mąki
- 2 żółtka
- 100 g cukru pudru
- 120 g wiórków kokosowych
- cukier waniliowy
Następnie odrywać kawałki ciasta, robić z nich ruloniki i formować rożki.
Układać na blasze w niewielkich odległościach, piec w temp.170 o C przez ok. 20 min. aż się przyrumienią.
Smacznego:)
na sam widok aż slinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńWygladaja smakowicie.
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi smaku.
OdpowiedzUsuń