środa, 20 września 2017

Korniki

Dziś zaprezentuję pyszne ciastka kokosowe, bardzo kruche i delikatne, tylko nie wiedząc czemu mój syn nazwał je właśnie KORNIKI. Niby że mu je przypominają. Ja tam podobieństwa nie widzę:)
Ale tak się już ta nazwa przyjęła, że nawet do przepiśnika wpisałam je pod tą nazwą:)


Nie byłabym sobą, gdybym nie obfotografowała  przygotowań:)





  Są naprawdę kruche i świetnie pasują do mleka!





Przepis bardzo prosty:
  • 200 g schłodzonego masła dobrej jakości
  • 300 g mąki
  • 2 żółtka
  • 100 g cukru pudru
  • 120 g wiórków kokosowych
  • cukier waniliowy
Z wszystkich składników zagnieść ciasto i włożyć na godzinę do lodówki.
Następnie odrywać kawałki ciasta, robić z nich ruloniki i formować rożki.
Układać na blasze w niewielkich odległościach, piec w  temp.170 o C przez ok. 20 min. aż się przyrumienią.
Smacznego:)


3 komentarze: